Eelt

De buitenste laag van de huid nl. de hoornlaag wordt voortdurend aangemaakt als natuurlijke bescherming van het onderliggende weefsel. De hoornlaag bestaat uit afgestorven huidcellen die ons beschermt tegen:

  • slijtage van de huid
  • uitdroging
  • zonnestraling
  • lichaamsvreemde stoffen

Aan de voeten hebben we een dergelijke beschermlaag, variërend in dikte. De plaatsen waarop wij staan, de 'drukpunten' zoals op de bal van de voet en onder de hiel, hebben van nature een dikkere hoornlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag van dode cellen op specifieke plaatsen te dik en veroorzaakt een branderig gevoel en pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met eelt, vaak in combinatie met likdoorns

Likdoorns

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. De (versnelde) verhoorning treedt niet alleen op naar buiten toe (eeltplek) maar ook naar de binnenzijde van de huid (likdoorn). De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig. De eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.

Kloven

Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn. Zij gaan makkelijk bloeden en kunnen bovendien gaan ontsteken. Een behandeling door de medisch pedicure is vereist omdat kloven moeilijk genezen. Na deze behandeling zal de pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

Ingegroeide teennagels

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes. Ingegroeide nagels komen relatief veel voor bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei). Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

Voetschimmel - schimmelnagels

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Eelt Likdoorns Kloven Ingegroeide teennagels Voetschimmel - schimmelnagels