Fotoalbums

Jorissen houthandel, zagerij & schaverij te Lummen

Welkom

Houtzagerij Jorissen uit Lummen is een modern bedrijf met een lange geschiedenis. Vlak voor WO I startte de grootvader van de huidige zaakvoerder met het bouwen van kerken, waarvoor hij het nodige hout zelf fabriceerde. In 1965 nam vader Jorissen de zaken over en profileerde zich vooral als houtzagerij en houthandel. Tot dan was het bedrijf gevestigd in Hoeselt, maar in 1978 volgde dan de verhuis naar Lummen. Vijf jaren later kwam het familiebedrijf in handen van Jos Jorissen die in de jaren negentig een modernisering van het bedrijf doorvoerde. Meer en meer groeide de onderneming uit tot een houtzagerij van populieren. De zoons werken al mee in de zaak: de toekomst is dus verzekerd!

Populier

Wij verzagen enkel populieren, een houtsoort met tal van voordelen: eenvoudig te bewerken, licht, vrij goedkoop. De populier is een zomergroene loofboom met jaarlijks afvallende bladeren. Deze snelgroeiende boom kan zeer groot en hoog (tot 40 meter) worden. De maximale leeftijd voor een populier is ± 200 jaar. Voor een goede groei heeft deze boom veel licht nodig, hij verdraagt slecht schaduw. Opmerkelijk is ook het gebrek aan een typische kleur of geur, die bij andere houtsoorten veel meer aanwezig is. Populier wordt vaak gebruikt voor bekistingen, verpakkingen, lucifers, klompen, speelgoed, meubelen, paletten, papier,…

Zagerij

Houtzagerij Jorissen werkt uitsluitend voor professionele klanten die planken en balken aankopen in grote volumes. Vakkundig gezaagd in de juiste afmetingen. De klanten komen uit alle sectoren. Vaak gaat het om bedrijven met een magazijn of productieruimte. Ook papierfabrieken kunnen bij ons terecht. Aangezien alle hout hier wordt gestockeerd kunnen we elke aanvraag beantwoorden met een snelle levering.

Fabricage

Als houtzagerij kunnen we ook een stapje verder gaan en u afgewerkte producten of onderdelen ervan aanleveren ‘just in time'. Denken we maar aan de fabricage van palletvoeten en delen van paletten in grote hoeveelheden. Het kan ook gebeuren dat u een kleine hoeveelheid paletten of kisten nodig heeft met eerder uitzonderlijke afmetingen. In dat geval kunnen we volledig afgewerkte producten leveren tegen een betaalbare prijs.

Restproducten

De houtresten van de populier gaan niet zomaar verloren, ze worden gebruikt bij tal van toepassingen in de industrie, de landbouw of de tuin. Zo is er de schors, waarvan de houtsnippers wel vaker worden gebruikt als bodembedekker in de tuin. Het zaagsel komt vaak terecht bij boerderijen, in stallen of maneges. Kleine houtresten of spaanders ten slotte worden gebruikt voor spaanplaten of voor de productie van papier.

De toekomst

Vroeger kende de populier een grote populariteit in de meubelproductie en de klompenindustrie. Die toepassingen verdwenen langzaam op de achtergrond, maar kennen de laatste jaren een revival. Vele meubelmakers & schrijnwerkers hebben de houtsoort herontdekt. Er zijn dan ook veel voordelen aan verbonden. De lage kostprijs speelt natuurlijk wel mee. Het is een manier om de concurrentie aan te gaan met geïmporteerde meubelen uit de lageloonlanden.

Foto's

Recensies

Er zijn nog geen recensies geschreven voor Jorissen Houthandel.

Contact

Jorissen Houthandel

Kanaalstraat 7, 3560 Lummen
  • Hout
  • Hout binnen en buiten
  • Houthandel
  • Houtzagerij
  • Schaverij
T011 42 72 99
Maandag 08.00u-16.00u
Dinsdag 08.00u-16.00u
Woensdag 08.00u-16.00u
Donderdag 08.00u-16.00u
Vrijdag 08.00u-16.00u
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten