Goed nieuws voor ons en voor ons milieu

Goed nieuws voor ons en voor ons milieu

Hoe een coating een product bio kan maken

De vraag naar biologisch aftrekbaar materiaal wordt steeds groter. De meest gebruikte coating voor kartonnen bekers, bakjes, doosjes en zakjes in de PE-coating. (staat voor polyethyleen). Deze coaoting is waterdicht en voorkomt lekken. Zij heeft petroleum als basis en is bijgevolg belastend voor het milieu.

Het grote nadeel is dat het moeilijk te scheiden is bij de recyclage van de bekers. De coating die de laatste jaren aan populariteit winst is de PLA-coating. Polylactide is een bioproduct geproduceerd uit planten, ondermeer mais en suikerriet. Daarom is het volledig afbreekbaar en kan het op de composthoop. Nog een belangrijk verschild bij de PE- (115°C) en de PLa-coating (tenminste 237°C) is het smelpunt.

PLA is dus beter voor het milieu dan PE, niet alleen door het productieproces en de basisproducten. De scheiding van PE is moeilijk waardoor het papier niet goed hergebruikt wordt en er veel nieuw papier gebruikt wordt. Gecomposteerd PLA-materiaal geeft de voedingsstoffen(compost) terug aan de natuur. Dubbel positief dus.

Alles heeft zijn prijskaartje maar door de verbetering van de productieprocessen schuiven de prijzen van de PLa en de PE steeds meer naar elkaar toe.