Recept van de maand: Zomerse kool-currysalade (augustus)

Recept van de maand: Zomerse kool-currysalade (augustus)

Ik raad mijn patiënten aan om bij de lunch af en toe eens de boterhammen te laten voor wat ze zijn en af te wisselen met een salade. Op die manier krijg je al snel meer groenten binnen! Vol goede moed beginnen ze eraan: naar de winkel! Een pak sla, tomaten, komkommer, worteltjes raspen, potje maïs misschien en kippenreepjes, hamreepjes of gesnipperde zalm voor erbij. Klaar is Kees! De volgende ochtend kappen ze het bijeen, met een beetje light mayo of een dressing.  Gemakkelijk, snel en weer een iets gevarieerder eetpatroon. Niets mis mee! Maar wat in eerste instantie gevarieerd is, wordt op de duur ook vaak eentonig. Veelal maken mijn patiënten dan steeds dezelfde soort salade, en dan begint ook dàt weer te vervelen.

Geen nood: ik ben hier met een nieuw recept!

Een salade zonder... salade! Geen groene blaadjes, wel andere groenten natuurlijk. Aangevuld met rozijntjes, noten en een curry-dressing. Heerlijk fris! Met een zoete toets en tegelijk ook weer hartig door de curry en de nootjes. Knapperig en vullend! Wat wil je nog meer?

Weer een bewijs dat gezond eten, niet saai hoeft te zijn!

Deze salade is vegan, dus ook vegetarisch. Het past perfect in het plaatje van de raw-food. Ook is het gluten- en lactosevrij. Je kan het eten als bijgerecht, maar take-it-easy on the nootjes dan! Het is natuurlijk ook een ideale lunch of zelfs als diner kan het goed dienen.  

Benodigdheden:

Salade: 

  • 0,5 witte kool
  • 4 kleine wortels
  • 2 Granny Smith appel
  • 2 handjes rozijnen
  • 3 handjes noten

Dressing:

  • 2 el (vegan) mayonaise
  • 3 el (plantaardige) yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 0,5 el mosterd met zaadjes
  • 1 à 2 el agavesiroop/honing, naar smaak
  • 2 à 3 el currypoeder, naar smaak

Bereidingswijze:

  • Snijd de witte kool in 4. Verwijder het harde stuk in het midden en snijd ieder kwart met een scherp mes in heel fijne reepjes. Spoel af onder stromend water en laat goed uitlekken. Bewaar de helft in de koelkast of vriezer voor later. Doe de andere helft (dus 1/2 kool) in een grote mengkom.
  • Schil vervolgens de wortels. Gebruik een rasp om de wortels om te toveren in dunne sliertjes (zoals tagliatelle). Deze kan je nadien nog fijn snijden als je ze kleiner wenst. Doe in de kom.
  • Was de appel onder stromend water. Snijd in 4 en verwijder het klokhuis. Snijd ieder kwartje in dunne plakjes en daarna in dunne reepjes (julienne). Doe ze ook bij de rest van de groenten
  • Laat ondertussen de rozijntjes wellen in lauwwarm water.
  • Hak de noten in grove stukken en - indien gewenst - rooster ze op hete pan zonder vetstof. Blijf erbij staan, want de noten kunnen snel verbranden.Wanneer de noten lichtbruin zijn, mag je ze van het vuur halen en bij de salade doen.
  • Doe tenslotte de gewelde rozijntjes erbij. Meng alles al eens goed door elkaar.
  • Nu rest alleen de dressing nog: doe alle ingrediënten in een mengkommetje. Bij het toevoegen van het currypoeder en van de honing proef je best eens. Smaken verschillen nu eenmaal.
  • Vermeng de dressing grondig met de salade en dien op.

Tip: Werk eventueel af met verse bieslook. Je kan er ook feta, gekookt ei, kikkererwten of linzen bij serveren voor meer proteïnen.