Spaghettipompoen met chapignon, spinazie en linzen
Heel wat mensen zijn tegenwoordig gebaat met een low-carb voedingspatroon. Dit komt omdat we in het dagelijkse leven niet veel beweging meer hebben. Steeds meer mensen hebben een zittende job en door stress, tijdsdrukte, gezinsleven en sociale media, doen we minder aan sport.
Begrijp me niet verkeerd: je hoeft niet áltijd aardappelen, pasta of brood aan de kant te laten staan. Maar het kan je wel helpen je lichaamsgewicht beter te controleren (of te vermageren) indien je dit af en toe wél doet.
Voor meer info over het low-carb programma en begeleiding hierbij: neem contact met me op.
Nu kan je denken "Wat mag je dan wél nog eten?", "Zonder aardappelen of brood kan ik me niet vullen." of "Enkel groenten en vlees/vis/vegetarisch alternatief, zo saai!".
Wel, ik ben er zeker van dat je dit anders zal zien nadat je mijn recept hebt geprobeerd.
Het is niet alleen lekker, maar ook eens iets helemaal anders. Ik vind het zelf heel prettig om veel variatie in mijn eetpatroon te steken. Zo verras je jezelf steeds opnieuw en gezond eten wordt nooit saai.
Benodigdheden (2 pers.):
- 1 (kleine of medium) spaghettipompoen
- extra vierge olijfolie
- peper, zout, nootmuskaat
Voor de saus:
- 500 g boschampignons
- 1 sjalot
- 2 el tijm
- 130 g linzen (= 1 blikje)
- 200 g jonge spinazie
- 200 ml soya culinaire room, light
- peper en zout
- eventueel 1 schep neutraal vegan eiwitpoeder (Vraag ernaar in de praktijk)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Prik gaatjes in de lengte van de spaghettipompoen en leg op een bord. Plaats gedurende 5 minuten in de microgolfoven. Op deze manier kan je de pompoen beter snijden.
- Halveer de pompoen in de lengte. Gebruik de gaatjes die je daarjuist met de vork in de schil prikte als hulp om 2 gelijke helften te bekomen.
- Verwijder met een lepel de pitjes en draderige vliesjes.
- Bestrijk de binnenkant met olijfolie en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Leg omgekeerd (met de schil naar boven) op de bakplaat.
- Laat de pompoen gedurende 40 minuten garen.
Maak ondertussen de saus:
- Maak de champignons schoon en snijd in 4.
- Pel en snipper de sjalot fijn.
- Verwarm wat olijfolie in een diepe pan en stoof hierin de champignons, de sjalot en de tijm aan.
- Giet de linzen af in een vergiet en spoel goed.
- Wanneer de champignons half gaar zijn, voeg je de linzen toe.
- Blus met 200 ml light soya cuisine.
- Voeg als laatste de spinazie toe en laat deze slinken. Kruid met peper, zout en eventueel nog wat extra tijm.
- Voor extra proteïnen in deze maaltijd: voeg 1 schep pompoenpiteiwitten van LignaPharma toe. Je kan er ook voor
kiezen om gehakte, geroosterde noten toe te voegen.
- Laat de saus nog even verder verwarmen en zet dan van het vuur.
Dresseren:
- Haal de pompoen uit de oven. Draai de helften terug om (met keukenhandschoenen!) en maak het vruchtvlees los met 2 vorken. Je ziet de spaghettisliertjes nu duidelijk verschijnen.
- Schep de helft van de saus in de spaghettipompoen.
Ik vind het leuk om deze maaltijd uit de pompoen zelf te eten, maar je kan er ook voor kiezen om het vruchtvlees over te hevelen op een bord of in een kommetje en alles door elkaar te mengen.
- Garneer met extra tijm en eventueel wat edelgistvlokken (of light kaas voor de niet-veganisten).
Smakelijk!
diëtiste Laura De Rocker
vari.eet