Pinda-kaneel koekjes

Pinda-kaneel koekjes

Pinda-kaneel koekjes 

Ik ben een enorme pindakaas-fan, maar dat wist je misschien al wel. Ik schuif het niet onder stoelen of banken. 

Dat is lang niet altijd zo geweest. De eerste keer dat ik pindakaas proefde, was het de gezouten versie. Ik zwoer dat ik nooit nog pindakaas zou aanraken. Maar ik houd van experimenteren, en recepten ontwikkelen en bleef bij mijn zoektochten toch weer steeds botsen op die pindakaas... Nochtans lust ik heel graag pinda's. Nog maar eens proberen dan? Ik kocht de 100% pinda - pindakaas van Albert Heijn en deze vond ik verbazend lekker. Het was een schot in de roos!
 
Je kan er zoveel mee doen: smeren, vermengen, bakken, koude shakes, overnight oats. Je kan er alle kanten mee uit, wat zorgt voor veel variatie! En daar houd ik van, anders heette mijn website niet www.varieet.com ;) . 
 
Het geeft een hartige, volle en soms romige smaak aan je gerechten. Dat extraatje die het helemaal af maakt. De dot pindakaas op de havermout is als de kers op de taart - LETTERLIJK. Probeer het maar! Probeer het dusnoods meerdere keren. Eens je het lust, kan je niet meer zonder. 
 
Pindakaas zit bomvol goede vetten en is ook een bron van eiwitten. Deze combinatie zorgt voor een lang verzadigend gevoel en langdurige energie. Ideaal vulmiddeltje voor lange en drukke dagen dus!
 
Zoals ik al zei, kan je met pindakaas vanalles doen. Deze keer maak ik er koekjes van. Deze koekjes zijn DETOX-proof, 100% natuurlijk, lekker, guilt-free en kunnen zowel bij het ontbijt (3 à 4 stuks) als tussendoor (1 à 2 stuks) gegeten worden.  
SMLXL
 
 

Benodigdheden:

  • 120 g pindakaas
  • 1 biologisch ei
  • 60 g ( = 2 el) koudgeslingerde honing (DETOX) of ahornsiroop (=FODMAP)
  • 125 g 100% volkoren speltmeel + extra
  • 1 à 2 el kaneel (naar smaak)
  • snuf zeezout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de pindakaas, met het ei en de honing/ahornsiroop tot een gladde massa. Dit kan in de blender, met een staafmixer of gebruik je armspieren en een klopper!
  • Voeg nu ook het speltmeel, de kaneel en het zout toe.
  • Kneed alles tot een stevig deeg. Voelt het te nat/plakkerig aan, voeg dan extra speltmeel toe. Voelt het brokkelig/droog aan? Voeg dan wat water toe.
  • Bestuif je werkvlak met extra speltmeel en rol hierop het deeg dun uit (ongeveer 0,5 cm dik).
  • Haal uit dit deeg ongeveer 12 koekjes. Gebruik hiervoor een uitsteekvormpje of rol het deeg uit tot een vierkant en snijd met een mes in 3 repen en snijd die repen nog eens in 4 stukjes.
  • Leg deze dan op de bakplaat voor een bruiningskuurtje van 15 à 20 min.
  • Draai in het midden van de baktijd eens om.
  • Laat voldoende afkoelen op een rooster
TIP: deze koekjes zijn zeker 3 dagen houdbaar in een afgesloten doosje op kamertemperatuur.
 
 
SMLXL
 
SMLXL

 

Smakelijk!

diëtiste Laura De Rocker