Met de kat naar de dierenartsenpraktijk

Met de kat naar de dierenartsenpraktijk

Met uw kat naar de praktijk komen is meestal een spannende gebeurtenis. Een dierenartsenbezoek is helaas niet te vermijden. In deze nieuwsbrief geven we wat tips om de trip ernaartoe voor zowel uzelf als de kat aangenamer te maken.

De transportmand

De transportbox wordt geassocieerd met een stressvol bezoek aan de dierenarts. Het is aan te raden om de kat te laten wennen aan de transportmand. Dit kan gerealiseerd worden door de transportbox op een veilige plaats in de woonkamer te zetten. De kat moet leren dat de mand niet gelinkt mag worden aan een stressvolle gebeurtenis. Het is belangrijk dat de gewenning ook stap voor stap gebeurt.

De gewenning: stap voor stap

  • Kies voor een goede reismand. De ideale mand moet zowel vooraan als bovenaan open kunnen om de kat gemakkelijk in en uit de vervoersbak te halen. De beste materiaalkeuze is kunststof (plastic); dit is gemakkelijk te reinigen en is heel stevig materiaal.
  • Stop in de reismand een gezellig dekentje met de geur van de kat zodat zij dit als haar omgeving beschouwt.
  • Zet de reismand op een veilige plaats in huis en laat de kat er rustig aan wennen. Je kan er dagelijks iets lekkers in leggen om haar te belonen. Indien zij er probleemloos ingaat, doe dan het deurtje eens dicht en meteen terug open. Beloon haar als ze rustig is. Je doet steeds de deur langer en langer dicht.
  • De volgende stap is om door de woonkamer te lopen met de reismand.
  • Vergeet de kat zeker en vast niet te belonen indien zij steeds rustig is

Op weg naar de praktijk

Het is ten zeerste aanbevolen de kat ook aan de auto te laten wennen. Een auto maakt heel veel lawaai en katten kunnen 4x beter horen dan mensen. Indien de kat heel veel stress heeft, kan er gebruik gemaakt worden van feromonen, dit in de vorm van een spray die men in de transportmand spuit. Katten houden ervan om in het donker te zitten. U kunt steeds een handdoek over de transportmand leggen. Zo zit ze veilig in haar holletje.

In de wachtzaal

Eens aangekomen bij de dierenarts, moet u hoogstwaarschijnlijk even wachten. De wachtzaal in onze praktijk is gescheiden voor honden en katten. Dit verlaagt de stress bij de kat indien er meerdere wachtende dieren aanwezig zijn. We bieden een kattenparking aan in de wachtzaal. Dit kunt u zien op bijhorende foto. U heeft de mogelijkheid om de vervoersbak in deze aangepaste kast te plaatsen. Katten zitten graag hoog en zo hebben ze een breder overzicht over de praktijk wat hun stress vermindert.

Op de onderzoekstafel

In de consultatieruimte moet uw kat uit de transportkooi komen. Een kat met stress komt er vaak niet graag uit. Daarom is het aan te raden dat de kat goed gewend is aan deze transportkooi zodat ze er uit zichzelf uitkomt. Op de onderzoekstafel leggen we een dekentje dat voor de binnenkomst besprenkeld wordt met feromonen. Indien de kat er niet vanzelf uitkomt, moeten we een handje helpen, daarom is het handig dat de kooi langs boven kan geopend worden. Om de consultatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, bieden we een oplossing. U kan op voorhand een capsule met poeder komen afhalen aan de balie. Een uur ná de opname van het poeder wordt uw kat rustiger. Zo kan ze zonder stress vervoerd en onderzocht worden door de dierenarts. Volledig veilig en stressloos voor uw kat.

Veel succes!