Maand van de oudere kat

Maand van de oudere kat

In de maand oktober wordt er extra aandacht besteed aan de oudere katten. Oudere katten hebben meer kans op ouderdomskwaaltjes. Aangezien katten niet snel laten merken dat ze last hebben van een aandoening, is het van groot belang deze op tijd te ontdekken door een gezondheidscheck te laten uitvoeren bij uw dierenarts.

Wat is een oudere kat? 

In de tabel hieronder worden de leeftijdsstadia van de kat weergegeven. Zo kunt u vergelijken in welk stadium uw kat zich nu bevindt en hoe oud hij/zij nu is in mensenjaren.  Elk stadium verdient evenveel aandacht maar elk op een andere manier.  Het is aanbevolen om een eerste gezondheidscheck te doen wanneer de kat zich in het stadium van de middelbare leeftijd bevindt dus op de leeftijd van 7 jaar.                

Leeftijd kat

Leeftijdsstadium

Leeftijd in mensenjaren

0-6 maanden

Kitten

0-10 jaar

7 maanden – 2 jaar

Junior

12-24 jaar

3-6 jaar

Volwassen

28-40 jaar

7-10 jaar

Middelbare leeftijd

44-56 jaar

11-14 jaar

Senior

60-72 jaar

> 15 jaar

Bejaard

> 76 jaar

 

Wat zijn de mogelijke ouderdomskwaaltjes?

  • Artrose (moeilijker lopen, kreupelheid, pijn bij springen of niet meer willen springen, moeilijk opstaan …)
  • Nierproblemen (veel drinken en plassen, slechte eetlust, vermagering …)
  • Kanker (bloedingen, braken, diarree, knobbels voelbaar à diverse symptomen, afhankelijk van de plaats van de kanker)
  • Hormonale aandoeningen (schildklier, suikerziekte: veel drinken en veel plassen, vermageren of juist bijkomen in gewicht, slechte vacht …)
  • Oogaandoeningen (blauwgrijze verkleuring lens, kan leiden tot blindheid)
  • Gebitsaandoeningen (moeilijker eten, rood tandvlees, slechte adem à uiteindelijk niet meer willen eten)

Waarom een preventieve gezondheidscheck en wat houdt dat in?

Een gezondheidscheck voert de dierenarts uit om de mogelijke ziekte nog in haar beginstadium te diagnosticeren en aan te pakken,  nog vóór er symptomen optreden. Een vroege diagnostiek is levensverlengend.

  • Anamnese

De anamnese wordt ook wel het vraaggesprek met de eigenaar genoemd. Dat houdt in dat wij enkele belangrijke vragen gaan stellen, die belangrijk zijn bij een vroege diagnose. Zo weten wij of er al eventuele problemen zich hebben voorgedaan.

  • Algemeen klinisch onderzoek

Bij een algemeen klinisch onderzoek wordt het hart gecontroleerd, de tanden, de huid/vacht, de oren/ogen, nagels. Hierbij krijgen we al een duidelijk beeld van de algemene klinische toestand van het dier.

  • De bloeddrukmeting

Vanaf 7 jaar meten we standaard de bloeddruk. Een ideale bloeddruk bij de kat is 135/95 mmHg. Dit wordt gemeten aan de staart met een bloeddrukmeter met cuff.

  • Bloedonderzoek

In een algemeen bloedonderzoek worden de bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen, bloedplaatjes …) gemeten, alsook de organen (nieren, lever, schildklier …).

De behandeling

De behandeling is afhankelijk van welk probleem er gediagnosticeerd wordt, dit ofwel met medicatie maar ook voeding biedt vaak een oplossing om de ziekte onder controle te krijgen.