Hoe verzamel ik een urinestaal thuis van mijn huisdier?

Hoe verzamel ik een urinestaal thuis van mijn huisdier?

Wist u dat het belangrijk is hóe u een urinestaal verzamelt?

Voorbereiding:

  • Schrijf alvast uw naam, de naam van uw huisdier, datum en uur van staalafname op het urinepotje- of buisje.
  • Verzamel urine wanneer u tijd heeft om nadien het urinestaal naar de praktijk te brengen. Om de urine optimaal te kunnen onderzoeken, dient deze binnen het uur ná staalafname worden binnengebracht op de praktijk.
  • Kat: verwijder de kattenbakvulling uit de kattenbak. Maak de kattenbak volledig proper met heet water. Op de praktijk kan u een zakje speciale kattenbakvulling (plastieken bolletjes) komen afhalen. In z’n zakje zit kattenbakvulling die geen urine opneemt, een pipet én een buisje om de urine in te verzamelen. Let wel op dat de kat geen stoelgang maakt in de kattenbak, anders kan u de speciale kattenbakvulling niet meer gebruiken om urine te verzamelen.

Staalafname

  • Katten: Hou de kattenbak scheef zodat alle urine naar één kant loopt. Druk het ballontje van de pipet in en neem urine door de pipet stilletjes aan los te laten. Doe de urine in het buisje en sluit het buisje.
  • Teven: Hou een proper, groot en laag voorwerp (bijvoorbeeld een plastieken potje, soeplepel …) onder de schaamlippen om urine op te vangen. Als dit gelukt is, kan u de urine overgieten in het urinepotje.
  • Reuen: neem het urinepotje en hou dit onder de penis terwijl hij plast. Aangezien de urinestraal beweeglijk is, kan u best een plastieken handschoen aandoen.

Indien het niet lukt om urine volgens bovenstaande manieren op te vangen, contacteert u ons zodat we u kunnen verder helpen.

Bewaring

  • Laat de urine op kamertemperatuur als u het staal binnen het uur naar de praktijk kan brengen.
  • Indien u niet binnen het uur op de praktijk kan geraken, bewaart u het staal in de koelkast. Weet wel dat dit minder betrouwbaar is om later urine te onderzoeken, omdat bepaalde waarden in de urine snel veranderen in de tijd!

Heeft u thuis geen urinepotje of speciale kattenbakvulling, kom hiervoor gerust langs aan de balie.