Afscheid van een dier = afscheid van een vriend

Afscheid van een dier = afscheid van een vriend

November, de maand waarin we álle overledenen herdenken.

Een huisdier maakt écht deel uit van het gezin: een gezinslid met een zachte pels. De impact bij het verlies van onze behaarde vriend is dan ook verschrikkelijk!

Verdriet na het overlijden

Elke persoon heeft een andere emotionele reactie op het overlijden van een huisdier, ieder op zijn eigen manier gaat door deze moeilijke periode. Het is normaal dat u langere tijd verdrietig bent en dat u uw dier mist.

Vaak denk je ze nog te zien lopen in de tuin, hoor je hun nagels op de vloer tikken … Tijdens deze rouwfase is het belangrijk om je verdriet met anderen te delen. Alle mensen die ooit een geliefd huisdier zijn verloren, zullen uw gevoelens begrijpen en zullen medelevend reageren. Mensen die nooit een huisdier in hun bezit hebben gehad, begrijpen dit verdriet niet altijd. Zij hebben die onvoorwaardelijke liefde van een huisdier ook nooit gekend.

Naast onszelf, kunnen ook andere huisdieren rouwen om hun verloren vriend. Dit zien we vaak bij huisdieren die heel goed met elkaar overweg konden. Wanneer de baas van de dierengroep overleden is, zal er moeten bepaald worden wie deze rol overneemt.

Meteen een nieuw huisdier of even wachten?

Deze beslissing is heel persoonlijk. Mogelijks bent u het zo gewoon om een huisdier rondom u te hebben, dat de stilte en de leegte ondraaglijk lijken of mogelijks dient u het verdriet eerst een plaats te geven en voldoende tijd te spenderen aan het rouwproces.

We kunnen u alleen maar aanraden een goed doordachte beslissing te maken bij de aankoop/adoptie van een nieuw huisdier. Wilt u een dier adopteren, neem dan voldoende de tijd om elkaar te leren kennen. Wilt u een dier aankopen, doe dit dan enkel bij verantwoorde fokkers, vaak dient u wel op een wachtlijst te staan en kan u niet zomaar meteen een dier meenemen naar huis.

Hoogstwaarschijnlijk gaat u uw nieuwe huisdier vergelijken met uw overleden huisdier, dit is volledig normaal. Denk eraan, elk dier is uniek en geen kopie.

We wensen jullie allen veel sterkte bij het herdenken van jullie dierbaren,

Team Van Snoet tot Staart

 “Geen enkel woord kan de liefde beschrijven die een huisdier kan geven, en geen enkel woord kan de pijn beschrijven als ze weggaan.”