Hoe voorkom je ongewenst krabben van je kat?

Hoe voorkom je ongewenst krabben van je kat?

Krabben is een normaal gedrag voor een kat. Ze gaat krabben in de buurt van haar slaapplaats om haar nagels te verzorgen, maar ze krabt ook om haar territorium af te bakenen en stress te ontladen.

1. Voorzie krabmeubelen op strategische plaatsen doorheen je huis nl op doorgangen, naast ramen en deuren, temidden van een ruimte maar dus niet in een uithoek van een kamer.

2. Zorg voor horizontale en vertikale krabgelegenheden. Zorg voor een stabiel en voldoende hoog meubel (minstens 80 cm) zodat de kat volledig kan stretchen.

3. Bied materiaal aan waar de kat van houdt om haar nagels in te zetten en wat de geur goed vasthoudt: karton, sisal, kokos, tapijt,...

4. Maak de krabplaats extra aantrekelijk met gedroogd kattenkruid of gedroogde valeriaanwortel. Let wel, het is genetisch bepaald of een kat reageert op die geur.

5. Experimenteer gedurende 6 weken met goedkopere plankjes doorheen ke woning. Op de meest gebruikte plaatsen kan nadien een duurder meubel geplaatst worden (bijvoorbeeld een MyKotty). 

6. Straf je kat nooit omdat ze ongewenst krabt. Barricadeer de ongewenste plaats en bied een gewenst alternatief aan!

Heb je vragen, stel ze gerust!