Mijn hond is bang van vuurwerk, wat nu?

Mijn hond is bang van vuurwerk, wat nu?

HELP binnenkort is het oudjaar met vuurwerk en mijn hond is daar zo bang voor!

Wat doe ik om hem te helpen?

Geluidsangst, ook wel geluidsgevoeligheid / reactiviteit / fobie genoemd, is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Ongeveer 50% van de honden reageert angstig op wat lawaai.

Veelvoorkomende triggers voor geluidsoverlast zijn meestal plotselinge harde geluiden, zoals vuurwerk, onweer, geweerschoten, motorgeluiden en bouwwerkzaamheden.

Typische tekenen van angst en angst bij honden zijn hijgen, beven, ijsberen, mensen zoeken, zich verstoppen of proberen te ontsnappen, weigeren te eten, ongepast plassen of defaecatie en gelaatsuitdrukking en lichaamstaal die wijzen op stress. Ontsnappingsgedrag, inclusief verbergen, kan leiden tot zelftrauma en / of schade aan eigendommen van de eigenaar.

Hoe te behandelen? Geluidsangst?

Preventie is de geprefereerde methode en het geven van puppy's en jonge honden de kans om op jonge leeftijd gewend te raken aan een breed scala aan geluiden in een veilige omgeving is de sleutel tot het voorkomen van angst voor lawaai en andere angsten.

Vroege interventie van geluidsgerelateerde angsten is de meest nuttige strategie omdat de hond anders leert van elke negatieve ervaring die kan leiden tot significante geluidsgerelateerde angst en angst. Angst verlichten wanneer de reactie van het huisdier minimaal is (bijv. Liplikken, geeuwen, scannen van omgeving) kan voorkomen dat er meer ernstige angstgevoelens ontstaan. Vroege interventie is ook belangrijk omdat er aanwijzingen zijn dat een hond die last heeft van geluidsoverlast gevoelig kan zijn voor andere soorten angst, zoals verlatingsangst en gegeneraliseerde angst.

In veel gevallen kunnen eigenaren van jonge honden die bang zijn voor specifieke geluiden de valse indruk hebben dat hun hond er uit zal groeien, maar zonder behandeling is het niet ongewoon dat de aandoening verslechtert en generaliseert om angstreacties op andere geluiden op te nemen. In feite zijn spontaan herstel ongebruikelijk.

Behandelingsopties

Beschikbare behandelingsopties tot op heden kunnen worden onderverdeeld in: Milieubeheer, gedragsverandering, voedingssupplementen, andere remedies en farmaceutische therapieën. In de meeste gevallen is een succesvolle interventie een combinatie van maatregelen.

☞ Medicinale en niet-medicinale oplossingen

Medicinale en niet-medicamenteuze interventies worden gebruikt om honden met geluidsoverlast te helpen. Niet-medicinale producten zijn bijvoorbeeld voedingssupplementen, feromonen, drukverpakkingen en producten op basis van kruiden. Deze producten ondergaan niet hetzelfde evaluatieproces voor veiligheid en werkzaamheid als geneesmiddelen.

Het is belangrijk dat u met ons bespreekt wat de beste behandelingsoptie is voor uw hond.

☞ Milieubeheer / beperking van het probleem

De hondeneigenaar kan gemakkelijk veranderingen in de omgeving aanbrengen om de hond te helpen en zo het probleem te beperken. Sommige van deze maatregelen leggen ook een basis voor de langetermijnoplossing van de geluidsangst.

Zeer nuttige maatregelen zijn:

  • Vermijden van angstgevoelige geluiden ° Indien mogelijk moeten angstgevoelige geluiden worden vermeden totdat het probleem onder controle is gebracht
  • De fysiologische en gedragsreacties op geluiden verminderen ° Fysiologische en gedragsreacties kunnen feedbackeffecten hebben en de negatieve emotionele toestand van de hond met betrekking tot deze geluiden zal na elke negatieve ervaring worden verhoogd
  • Passende gedrag van de eigenaar ° Vermijd straf, stop onbedoelde handhaving, wees aanwezig
  • Verstrekking van de veilige haven of hol ° Train uw hond om een ​​veilige haven of hol te gebruiken

Lees meer...

Gedragsverandering / oplossing van het probleem

Gedragsverandering is de sleutel tot het oplossen van geluidsoverlast. Meestal gaat het om systematische desensibilisatie- en contraconditioneringstechnieken en om de hond te leren ontspannen door de hond te belonen voor ontspannen gedrag.

De geluiden waar een hond bang voor is en hun geleerde voorspellers moeten worden vermeld en gecategoriseerd van de minste tot de meest stressvolle. Tegenconditionering begint met de minste stress, maar in het geval dat ze zelfs leiden tot geluidsoverlast, kan systematische desensibilisatie nodig zijn voordat de tegenconditionering kan beginnen.

Hou er rekening mee dat sommige medicaties tegen angstsituaties een aantal dagen voor de gebeurtenis reeds moeten toegediend worden voor een optimaal effect. Voor meer info kunt u ons steeds contacteren op het nummer: 0494 39 28 07

Wist u dat ook katten kunnen ook reageren op muziek! Hoewel ze geen liefhebbers van klassieke muziek zijn, vertonen ze positief gedrag bij het beluisteren van zogenaamde 'kattenmuziek', waarvan de frequenties en tempo's dicht bij die van hun natuurlijke communicatie liggen. Waarom probeert u het niet eens? Er staan afspeellijsten op Spotify