De Helix in winterrust? Niet helemaal!

De Helix in winterrust? Niet helemaal!

nieuwsbrief
DE HELIX
Duurzaam educatiepunt
Vlaanderen is omgeving

De Helix in winterrust? Niet helemaal!


Noteer alvast volgende activiteiten in je agenda:

 • Denderwandeling 🌊 (Helix i.s.m. De Gavers)
  Zondag 19 december 2021 van 14.00u tot 16.00

  Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over de geschiedenis en het belang van deze meanderende rivier.

  Meer info over de wandeling en inschrijven
   
 • Plan zeker ook een bezoekje aan het centrum met je (klein)kinderen. Naast de nieuwe expo’s over klimaatverandering kan je nu ook tientallen opgezette dieren 🐿️ van wel héél dichtbij komen bewonderen. We kregen ze te leen van onze collega’s in De Vroente – Kalmthout.

Hohoho cadeautips voor een vrolijke kerst en happy green 2022


We helpen je graag een handje om van de feesten een meer duurzame versie te maken. Jouw bijdrage aan het feest én het klimaatplan?  
 • 🎁 Geef een tweedehands cadeau
 • 🏕️ Schenk een belevenis
 • ❤️ Bied jouw helpende hand
 • 🎨 Knutsel zelf een geschenkje
 • 🍂 Maak iemand lid van een organisatie die zich inzet voor mens, natuur en milieu
 • 🛍️ Koop je toch iets nieuws? Steun dan je lokale handelszaken en kies duurzame materialen. 
 • 💳 Koop je online? Zoek een Belgische/duurzame webshop
 

Een handje helpen? Awel ja!


3 december was de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking'.

Wat willen mensen met een beperking? Vaak de gewone dingen. Net als iedereen gaan werken, naar school gaan of een hobby uitoefenen, een kans om actief deel te nemen aan de samenleving.

 Wil jij helpen? De campagne awel ja 👍 brengt de concrete hulpvraag en mensen die willen helpen samen.  Iedereen kan zich via de website awelja.be opgeven om één dag assistent te zijn.
Ook De Helix wil meer doen met en voor mensen met een beperking. We hebben steeds meer aandacht voor de toegankelijkheid van onze tuin, de expo's, het gebouw…  Ook in ons educatief aanbod zorgen we voor vernieuwing en willen we anderen inspireren.

Je kunt bij ons nu ook Het 🎲 “Beestig Bosbordspel” 🎲 ontlenen. Dat werd ontwikkeld door Astertechnics voor groepen van kinderen van 4-10 jaar met een lichte tot matige mentale beperking. 
Zin om de sfeer op te snuiven van de vormings- en belevingsdag voor en met mensen met een mentale beperking, die doorging in De Helix? Bekijk dan zeker het filmpje (2min22sec) dat een volledig sfeerbeeld geeft van de dag.
 

Vroeg donker, veel tijd voor iets leuks


Deze lange donkere winteravonden zijn nooit saai met het avond(t)urenboekje van De Helix
De thema's natuur in het donker, nachtdieren, sterren en de maan worden aangebracht via talrijke weetjes, knutselactiviteiten, leuke spelletjes en zintuiglijke activiteiten die de hele familie samen kan ontdekken. 
 

Sssssssssst, luister eens goed! 't Is stil!


Voldoende ruimte voor stilte en rust voor iedereen is een belangrijk maatschappelijk thema. Diverse overheden en organisaties ondernemen acties en sensibiliseren de burger: van zorg voor zeldzame stiltegebieden tot inzet voor luwte-oases, plekjes in de stad waar inwoners een relatieve rust kunnen ervaren. 

De sociaal-culturele organisatie Waerbeke en het Departement Omgeving lagen al 20 jaar geleden aan de basis van stiltegebieden in Vlaanderen. Ondertussen zijn er 10 officieel erkende stiltegebieden. Doodstil hoeft het in een stiltegebied niet te zijn. Het is een aangenaam geluidslandschap met veel natuurlijke geluiden (vogels, bladeren, water …) en zo weinig mogelijk mechanisch lawaai. 
Ter gelegenheid van de Dag van de Stilte in oktober kreeg het stiltegebied Dender-Mark - als eerste in ons land en nog maar het derde in Europa! - een internationaal kwaliteitslabel als "Urban Quiet Park". De burgemeesters van Geraardsbergen, Ninove en Galmaarden namen de award in ontvangst in de Helix op de viering ‘20 jaar stiltewerking in Vlaanderen’. 

Het belang van stilte voor de mens en samenleving kreeg ook heel wat aandacht in de pers. 

 
 
 
FacebookFacebook
InstagramInstagram
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
 
DEPARTEMENT
OMGEVING
Deze nieuwsbrief informeert over het aanbod van De Helix, Duurzaam Educatiepunt in Grimminge (Geraardsbergen), en bevat tips om duurzaam aan de slag te gaan, de natuur in te trekken enz. In De Helix kunnen jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur en een goede leefomgeving zijn. Wij verwelkomen volwassen bezoekers, gezinnen met kinderen, leerkrachten, verenigingen enz.