Slechts één tarief bij aankoop woning?

Nog slechts één belastingtarief bij aankoop woning?

Klein en groot beschrijf voor registratierechten verdwijnen.

Het is de bedoeling naar één tarief te gaan voor de registratierechten dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet boven op de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom,  het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een 'bescheiden woning' geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

'Bescheiden' betekent dat de woning maar een beperkt kadastraal inkomen (KI) mag hebben. Het KI staat voor de geschatte huuropbrengst: wat uw huis zou opbrengen als u het zou verhuren. Ligt dat (niet-geïndexeerd) KI lager dan 745 euro, dan betaalt u slechts 5 procent registratierechten. Hebt u kinderen, dan kan dat bedrag verhoogd worden. Voor wie drie of vier kinderen ten laste heeft, ligt de grens op 845 euro, voor vijf of zes kinderen wordt dat 945 euro en bij zeven kinderen of meer 1.045 euro.

Dat nieuwetarief zou  liggen tussen de 5 procent die nu geldt voor een klein beschrijf en de 10 procent voor een groot beschrijf.

Hoeveel het toekomstige tarief precies zal bedragen, ligt nog niet vast. De hervorming van de registratierechten mag de Vlaamse begroting geen geld kosten.

Open Vld de eerste 100.000 euro van het aankoopbedrag vrijstellen van registratierechten. Daarboven zou volgens haar dan één tarief van bijvoorbeeld 7 procent komen. Wie een kleiner appartement koopt, betaalt dan bijna geen belastingen. 

Slechts één tarief bij aankoop woning?