Enkele fiscale aanpassingen voor 2017

Voor wie met een ecologische bedrijfswagen rijdt, stijgt het belastbare minimumvoordeel dit jaar met 20 euro. Dat is een gevolg van de jaarlijkse indexering van de fiscale grensbedragen.

 

De nieuwe fiscale plafonds zijn van belang voor uw inkomsten en uitgaven van 2017, die u zal aangeven in uw belastingaangifte van 2018. Die grensbedragen zijn berekend op basis van het gemiddelde indexcijfer voor 2016. De officiële cijfers worden pas in januari in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De indexering is slecht nieuws voor bestuurders van een milieuvriendelijke bedrijfswagen. Zelfs al stoot die auto geen CO2 uit, toch wordt een minimumvoordeel belast. Dat stijgt van 1.260 naar 1.280 euro.

 

Beter nieuws is er voor wie van zijn werkgever een vergoeding krijgt voor zijn woon-werkverkeer: 390 euro - of 10 euro meer - kan vrijgesteld zijn van belastingen.

 

De forfaitaire kosten die van het beroepsinkomen worden afgetrokken, gaan met enkele tientallen euro's omhoog. Dat forfait wordt automatisch toegekend, op voorwaarde dat u niet uw werkelijke beroepskosten bewijst.

 

Voorts worden het deel van het inkomen dat ontsnapt aan belastingen, de belastingvrije som en de belastingtarieven jaarlijks aangepast. De belastingvrije som stijgt met 140 euro naar 7.270 euro. Het hoogste belastingtarief van 50 procent zal worden toegepast op inkomsten vanaf 38.830 euro. Die grens ligt vandaag op 38.080 euro.

 

De grensbedragen voor tal van populaire belastingverminderingen blijft nog een jaartje bevroren. Het gaat onder meer over pensioensparen (940 euro), langetermijnsparen (2.260 euro) en de vrijgestelde intresten op een spaarboekje (1.880 euro). De jaarlijkse indexering van die plafonds werd in 2014 door de federale regering voor vier jaar geschrapt.

Enkele fiscale aanpassingen voor 2017