Stad Mechelen gaat een premie kernversterkend renoveren aanbieden

Stad Mechelen gaat een premie kernversterkend renoveren aanbieden

180.000 euro voor versterking van Mechelse handelskern

Stad Mechelen gaat een premie kernversterkend renoveren aanbieden aan eigenaars of huurders van handelspanden in het kernwinkelgebied. Die moet het aantal kwaliteitsvolle handelspanden verhogen en/of leegstaande ruimtes een nieuwe invulling te geven. Er is daarvoor een budget van 180.000 euro voorzien.

De Vlaamse overheid wil steden en gemeenten verder aanzetten tot financiële maatregelen omt het kernwinkelgebied te versterken. Om in aanmerking te komen investeerde Mechelen 90.000 euro. VLAIO co-financiert maximaal hetzelfde bedrag, wat 180.000 euro oplevert om in de Mechelse kern te investeren.

“Via deze premie kunnen twee problematieken aangepakt worden waarmee Mechelen momenteel kampt”, meent schepen van Economie Katleen Den Roover. “Te kleine retailruimtes vallen te transformeren naar ruimere retailpanden. De bovenliggende leegstaande verdiepingen kunnen we omvormen naar wooneenheden, kantoorruimte of ruimte voor recreatie, met een aparte ingang. Zo willen we eigenaars en ontwikkelaars een duwtje in de rug geven.”

Leven inblazen

“Vanuit de stad wordt er hard gewerkt aan de verbetering van de woonkwaliteit. We willen nu leegstand boven winkels tegengaan. Die leegstaande ruimten zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld jongeren of kleine huishoudens of als werk- of recreatieruimte”, klinkt het bij schepen van Wonen Greet Geypen. “Anderzijds willen we op die manier, na de sluitingsuren van de winkels, de straten levendig houden.”

De premie Kernversterkend renoveren vervangt vanaf 1 januari 2018 de huidige Wonen boven winkels. De uiterlijke aanvraagdatum voor de nieuwste premie is 31 mei 2020

Bron: Bart De bruyn, 20 december 2017

CONTACTEER ONS