Belgische chocolade geniet een uitstekende reputatie in het buitenland. Gezien Puratos altijd al een passie koesterde voor chocolade, was het een logische stap om te investeren in de rijke Belgische traditie van chocolade maken. Terwijl in 1980 de grote flagship chocoladebedrijven in België stuk voor stuk werden opgekocht door buitenlandse groepen, besloot dan ook Puratos om één van Belgisch meest dierbare gastronomische erfenissen veilig te stellen: echte Belgische chocolade.

In september 1988 lanceerde Puratos een nieuw merk dat uitsluitend geproduceerd wordt in Erembodegem bij Aalst in België: Belcolade. Niet zomaar een nieuw merk, maar het resultaat van de gedeelde passie van onze mensen: de geweldige smaak van echte Belgische chocolade.

Alles moest van het begin worden opgebouwd: de naam, de smaakprofielen, de fabriek, … De naam reflecteert perfect waarvoor we staan Belgische Chocolade of ‘Belcolade’.

Om tot ons uniek smaakpallet te komen vroegen we ’s werelds beste smaakdeskundigen om intensief te werken aan een uitzonderlijke waaier van smaken, gecreëerd met zorgvuldig geselecteerde cacaobonen. Het resultaat was ons Selection gamma een kunststukje dat bitter en zoet perfect balanceert en dit in een volledig en uitgebreid assortiment.

Een stijgende productie

Belcolade groeide snel en in 1993 werd een derde productielijn geïnstalleerd. Tien jaar later werd de productiecapaciteit verhoogd met 50 procent dankzij de investering in state-of-the-art machines. In 2012 investeerde Belcolade in een flexibelere productielijn.

Klantgerichtheid

Met de eeuwwisseling in het vooruitzicht werd in 2000 in Erembodegem het internationale Centre of Chocolate Expertise geopend. Een trainingscentrum en forum voor zowel onze werknemers als professionelen vanuit heel de wereld om ideeën en technologieën uit te wisselen.

Het Belgian Chocolate Night event was een apart en origineel initiatief. Onze klanten worden op de lokale Belgische ambassade uitgenodigd om in een uniek Belgisch decor de kwaliteit, de heerlijke recepten en de verschillende facetten van Belcolade te komen ontdekken.

We zetten in verschillende landen als Nederland en Japan ook wedstrijden en activiteiten op poten om de rijke Belgische traditie van chocolade maken in de schijnwerper te plaatsen.

Innovatieve producten

In 2005 werd het Origins gamma gelanceerd met de unieke Les Arômes de Cyrano tool. Regelmatig werden nieuwe smaken aan het gamma toegevoegd.

Belcolade produceert ook vullingen die complementair zijn met de chocolade. Zo kwam in 2006 Cryst-o-fil op de markt. Een innovatie waarbij men heerlijke vullingen met een superieure smaak en houdbaarheid kan creëren. Om de smaakevolutie van de consument te volgen bracht Belcolade in 2012 ook haar gianduja opnieuw uit met een verbeterd receptuur. Hierdoor werd het de geprefereerde gianduja op de markt.

In 2009 werd Oxanti gelanceerd een chocolade met een hoge en langdurige antioxiderende werking.

Smaak staat centraal bij Belcolade, op basis van sensoriële analyses bij consumenten werd de fondantchocolade geherlanceerd en zoet en fruit geïntroduceerd om zo een groter publiek aan te spreken. In 2012 kwam Belcolade met een vernieuwde look.