Museum Smoufelbeekhoeve

Uw agrarisch museum te Maldegem met oldtimer tractoren

Museum Maldegem

In het dropje Donk, deelgemeente van Maldegem ligt in de Smoufelbeekhoeve. De uitgebreide en uiteenlopende collectie zal u ongetwijfeld terugbrengen naar de tijd van de kleine boer, die met het paard zijn land bewerkte. Men zal er zien hoe deze boer zich modernisseert en zijn eerste tractor met machines aankoopt.

Hiervoor is het museum, dat zich op een boogscheut van de kerk bevindt, opgesplist in drie delen:

  • Historische wagenmakerij
  • Grote schuur met een grote verzameling oude werktuigen vanop het plattenland
  • Verzameling oldtimer tractoren

Geschiedenis

De boerderij was al vier generaties lang een gemengd landbouwbedrijf. Op de boerderij waren er melkkoeien en mestvee aanwezig. De landbouwers hielden zich ook met akkerbouw bezig. De conservator van het museum Jaak Vannevel, was de laatste generatie die de boerderij heeft uitgebaat. In 2001 maakte hij van de actieve boerderij het agrarisch museum de Smoufelbeekhoeve. Wat volgde was een reeks verbouwingen om een gemoderniseerde hoeve te creëren die dienst doet als museum. Zo werd de ruimte, die een koeienstal was ten tijden van Jaak zijn grootouders, omgevormd tot de polyvalente zaal. De hofplaats werd een terras met een vijver met vissen. De moderne koeienstal werd omgevormd tot de grote schuur waar vele oude werktuigen tentoongesteld worden.

Historische wagenmakerij

In het centrum van Maldegem, in de Westeindestraat was de wagenmakerij van de familie Henneman gevestigd. Drie generaties verleenden zij met stielliefde, ervaring en snuggere vakkenis hun diensten aan de landbouwers en andere klanten. Met het overlijden van Richard Henneman in 1968 verdween de laatste generatie. Richard Henneman had geen opvolging voor de wagenmakerij kunnen verzekeren. Sinds 2001 is de wagenmakerij ondergebracht in een lokaal van de Smoufelbeekhoeve.

Grote schuur

De grote schuur was oorspronkelijk een moderne koeienstal. Nu is het een museum van oud landbouwmateriaal en oude huiselijke voorwerpen uit de platte-landssfeer.

Elke aspect van het boerenbuitenleven is hier vertegenwoordigd en de wandeling doorheen de grote tentoonstellingsruimte doet ongetwijfeld terugdenken aan de goede oude tijd of "het gezin van Paemel".

Zolder

In 2015 besloot Jaak Vannevel om de grote schuur uit te breiden met een zolder, die vele kleine objecten zou herbergen. In het midden van de koeienstal werd een muur gemetst. Die zou de draagbalken van de zolder dragen samen met de steungewelven van het gebouw. De vloer werd geplaatst, net als de trap en de omkadering.

Op de zolder zijn vele kleine objecten tentoongesteld, maar een deel van de zolder is ook ingericht in de stijl van vroeger. Een oude stoof, strijkplank, wasmachine, het is er allemaal. De zolder is de nieuwste uitbreiding van het museum. Er worden regelmatig nieuwe stukken toegevoegd aan de collectie.

CONTACTEER ONS VANDAAG NOG!